ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ: ЗА ТРАНСПОРТНО ПРАВО

Собственик съм на транспортна компания. Какво мога да направя за да се предпазя от недоволни работници, които съдят?

 

Най-важното нещо което можете и трябва да направите, е да внедрите вътрешна система от процедури и протоколи, за да сте в съответствие с изискванията на щатското и федерално законодателство, включително првилата за минимална работна заплата,  овертийм, почивки, покриване на разходи направени от работници в изпълнение на работните си задължения, и т.н. Ние можем да ви предложим пилен преглед на договори, процедури, вътрешни правилници, за да намалите риска от дела базирани на мискласифициране като контрактор или за неплатени часове и надници.

 

Аз съм owner-operator под lease с carrier, който не плаща това което ми се дължи. Мога ли да го съдя? 

 

Разбирасе. (Гледате страница на адвокати, нали?) Шегата на страна, федералните правила, отнасящи се до наем на камиони под договор с  carrier, са внедрени за да гарантират правата и на двете страни по договора. Ако сте карали и не вие платено, това което е уговорено по договор, можете да се обърнете за помощ към съда със завеждане на дело. Да ли струва вашето време и пари е друг въпрос. Ако помислите --и за шофора и за транспортната компания --  решението на проблема е преди да се счупи стомната: подсигурете си интересите от самото начало с добре изпипани договори и спазвайте законовите правила.

 

Използване идни и същи договори от години. Разумно ли е да приемем, че ако са ни вършили работа до сега, са ок?

Не, не и н. Комерсиалните договори между motor carrier и shippers, brokers, owner-operators, fuel and equipment suppliers, и други бизнес партниори вкючва сложни, и непрекъснато смениящи се правила и условия, които определят до изжестна степен да ли ще успеете в този бранш. Наложително договорите ви да се преглаждат преиодично и да се промениата и нагаждат за да отговарят на изискванията на вашия биснес модел и дейности.

Наясно съм с Federal Motor Carrier Act и пражилниците на DOТ. Има ли други закони които са важно да имам пред вид?

Абсолютно. Транспортната индустрията е толкова сложна. Само като пример, това са част от закони и правинлници с които траибва да се съобразявате: Immigration and Nationality Act, the Americans with Disabilities Act, ERISA, the Family and Medical Leave Act, the Pregnanacy Discrimination Act, the Health Insurance Portability and Accountability Act, and the Newborn and Mothers Health and Protection Act. Ако вече ви се вие свят, това е само началото. А и да не забравяме законите и правилата на отделните щати.

Имигрант шофьор съм. Ще мога ли да си подновя професионалната книжка?

Зависи.  REAL ID Act, федерален закон от 2005та, и приемането от различни щати на закони, които дават право на хора без статут да вземат обикновени книжки, доведе до много конфликтна практика от местните DMV oфиси. Свържете се с нас ако са ви отказали удължение на базата, че сте не-резидент шофьор, или защото нямате имиграционен статут.